22 July 2010

Sinar Cahaya Ayat Kursi

Dalam sebuah hadis ada menyebut perihal seekor syaitan yg duduk di atas pintu rumah....tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah.sebab itu Rasullullah tidak akan masuk rumahsehingga Baginda mendengar jawapan salam dari isterinya .Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al -Kursi mengikut Hadis-hadis.....

1. Barang siapa membaca ayat Al - Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,Allah S.W.T mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga Subuh.

2. Barang siapa membaca ayat Al -Kursi di akhir setiap sembahyang fardu,dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3. Barang siapa membaca ayat Al -Kursi di akhir tiap sembahyang,dia akan masuk Syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 solat fardhu,Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati org yg bersyukur.Setiap perbuatan org yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan rahmat padaNya.

5. Barang siapa membaca Ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya maka Allah mengutuskan 70 ribu malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6. Barang siapa membaca Ayat Al - Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti org yg berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7. Barang siapa yg membaca Ayat Al -Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.


Dari Abdullah bin Amir r.a,Rasullullah S.A.W,bersabda,

"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."
"Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu,utamakan Solat dan Zakat untuk Akhirat-Mu"
Subhanallah....

No comments:

Post a Comment