18 August 2011

Nasihat doktor

Alhamdulillah,dapat keluar wad tadi.Walaupun kesihatan yang masih lemah tapi kena kuatkan diri.Terdengar2 lagi kata doktor,kenapa awak tak fikirkan diri awak sendiri?Kenapa dan sampai bila awak nak tunda untuk test2 ni?Kalau saya,atau awak ni ahli keluarga saya,saya akan paksa awak untuk bersetuju menjalani bone marrow biopsy dan test2 lain."kata pakar perubatan tadi.Dalam hati ni berkata,kalau doktor duk tempat saya mungkinkah doktor akan buat perkara yang sama?Dah banyak kali saya menjalani test2 cuma bone marrow biopsy saja belum lagi.Yang lain repeat test untuk tengok yang terkini.

Doktor,saya risaukan anak2 saya,dan segala kemungkinan ke atas diri saya.Saya takut saya makin lemah,saya perlu kuat walaupun saya sakit tapi sekurang2nya walau saya begini,walau kesihatan saya teruk tapi saya masih mampu bergerak walau terbatas.Maksud saya,saya takut dan risau jika saya makin lemah,saya kena kuat untuk anak2 saya.Saya perlu kuat,nasib anak2 saya bergantung harap pada saya.Saya ingin nasib anak2 terbela satu hari nanti.Amat perit kais pagi makan pagi,kais petang makan petang.Sekarang ni semua nak kena guna duit.Walau nak minta pertolongan tenaga orang pun nak kena hulur duit.Saya tidak mengeluh tapi saya perlu berusaha.

Benar kata doktor sampai bila saya begini,selagi punca penyakit saya belum di ketahui,berbagai kemungkinan juga boleh terjadi.Kata doktor,awak dah macam drakula,masuk darah,kejap dalam beberapa hari,darah dah tak ada.Punca anemia belum di ketahui.Dalam hati penuh persoalan,kerisauan,ketakutan tapi saya perlu gagah.Saya masih tidak mampu untuk fokus pada rawatan diri.Hanya cuba bertahan.Bila rasa teruk sangat barulah ke hospital..Namun saya yakin dan redha pada ujian Allah dan amat2 yakin yg Allah itu dekat dan Maha Mengasihani.

2 comments:

  1. smoga diberi kekuatan oleh ALLAH...insyaALLAH..ALLAH tahu apa yg baik utk hamba-NYA...fasobrun jameel ya ukhti...

    ReplyDelete