28 November 2012

Meniti hari..

Ya Allah,jadikan aku penyabar dan bersabar di atas setiap dugaan dariMu..Sesungguhnya hanya Engkau yang Maha Mengetahui segala sesuatu..Kurniakanlah aku sifat kesabaran dan ketabahan yang luar biasa yang teguh dalam meniti hari seterusnya...Ujian tiada hentinya,sungguh aku lemah tanpa petunjukMu..Ya Ilahi Rabbi,sungguh kasih sayangMu amat luas pada hambaMu.Hanya Engkau yang sering mendengar rintihan hati hamba..Betapa bersyukurnya kerana masih diberikan peluang meniti kehidupan bersama anakanda tercinta..Keajaiban dariNya untukku terus melangkah..Sungguh hamba bersyukur...

Masih menyepikan diri...Detik dan masa yang masih ada terlalu bernilai..

Wahai hati,dugaan tidak akan berhenti selagi bernafas..... Dugaan dalam kehidupan adalah satu perkara yang semua orang tidak mampu terima dengan hati yang tulus sebagai seorang hamba sebagai satu ujian dari Allah.

Dugaan kecil mahupun besar semuanya adalah takdir dari Allah kepada manusia pilihannya untuk memberitahu dan mengingati kita tentang kebesarannya.
Kita tidak akan tahu akan maksud yang terselindung disebalik semua dugaan yang ditimpa secara langsung mahupun melalui perantaraan manusia.
Sesungguhnya aturan Allah itu amat bijaksana..
Dalam meniti hari,dugaan yang silih berganti..Aiman makin memahami erti perjalanan kehidupan yang ditempuh bersama mama..Hati menahan segalanya dalam sendu...Tersungkur,terjatuh..terkapar kapar...Tapi ada Allah yang sentiasa mendengar..Yang memegang hati ini..

Kehidupan adalah satu nikmat bagi yang menyedari dan menghargainya...
Dan ingatlah, andaikata kita diduga, kita masih wajib bersyukur kerana masih ada 1001 jenis nikmat lain yang Allah kurniakan kepada kita! Jadi mengapa mesti merungut ketika ditimpa dugaan?
10 comments:

 1. sangat kagum dengan ketabahan alia.. teruskan berzikir semiga terus redha dengan ujian Allah...
  kalau sudi jom baca novel free buat menghibur hati.. t kasih..

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah...syukur kak alia semakin pulih.

  ReplyDelete
 3. Kagum dengan semangat cekal yg ada dlm diri awak. Semoga awk sekeluarga sentiasa berada d bwh lindungan Allah S.W.T... Amin..

  ReplyDelete
 4. salam yanie...lama x calling2 yanie.semoga Allah sentiasa melindungi yanie dan anak2...

  ReplyDelete
 5. as salam.. saya ada baca tafsir surah al imran.. ayat ke berapa tak ingat.. tapi tafsir ayat itu menyatakan.. kita harus bersabar dan memohon ampun sebelum fajar....maksudnya.. juta harus sentiasa sabar n berdoa... wallahua'lam..

  ReplyDelete
 6. Moga Allah sentiasa melindungi alia dan anak2...

  ReplyDelete
 7. "Ya Tuhan kami,janganlah Engkau bebankan kepada kami apa yang tidak sanggup kami menanggungnya. Maafkanlah kami,ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami".....

  http://hidupiniindahjikasegalanyakeranaallah.blogspot.com/2011/11/ujian-dan-dugaan-tanda-allah-sayang.html

  ReplyDelete
 8. Salam...diharap puan menjaga permakanan dengan baik, makan makanan yg berkhasiat dan seimbang. Tiap makanan dan minuman yg masuk kedalam kebadan disertakan dengan Kalimah Tauhid.

  -hamba yg daif-

  ReplyDelete