25 May 2013

Inna solati, wanusuki, wamahyaya, wamamati, Lillahirabbil ‘alamin

Inna solati, wanusuki, wamahyaya, wamamati, Lillahirabbil ‘alamin....Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah, Tuhan seluruh alam...

Kehidupan sementara yang Allah masih pinjamkan bertemankan permata hati.Kekuatan mama selama ini.Semakin mama rebah semakin mama cuba berjuang.Mama pasrah.Ujian tiada hentinya,tak terluah.Hanya pada Allah segala pergantungan.

Masihkah kita ingat kisah perjuangan dan ketabahan seorang Nabi yang bernama Ayub a.s. Begitu tersentuh kala mendengar kisah Nabi Ayub a.s

Ia bermula dengan Nabi Ayub a.s telah ditimpa pelbagai penyakit yang dasyhat sehingga dia tidak upaya untuk bangun , dan pada masa itu juga daripada awal Nabi Ayub a.s menjadi seorang yang kaya raya , dengan tiba-tiba akhir nya Nabi Ayub a.s menjadi faqir miskin. Hartanya hancur begitu saja kerana ditimpa pelbagai kesulitan.
Maka datang lah iblis itu menyamar sebagai lelaki dan mencuba untuk menggoda Nabi Ayub a.s supaya tidak berharap pada Allah s.w.t.
Si iblis berkata : "Sungguh malang nasib mu wahai Ayub , dulu kamu orang kaya sekarang kamu miskin. kasihan sekali dengan kamu."
Tapi Nabi Ayub a.s menjelaskan dengan penuh ketabahan.
"Segala puji bagi Allah, Allah telah mencurah diri ku nikmat , dimana nikmat itu adalah hak milik Allah.. dan saat Allah ingin kembali nikmat tersebut diambil. Maka Allah layak untuk mengambil nya dan aku sangat bersyukur kepada-Nya."
SubhanaAllah!
Hebatnya orang yang bersyukur kepada Allah. Impak kebaikan kesyukuran tersebut akan kembali pada kita sendiri. Itulah kekayaan syukur , Allah tambah cinta dan kasih kepada kita semua.
"..... Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji."
(Surah Luqman ayat 12)
Betapa hebatnya kesyukuran Nabi Ayub a.s sehingga Iblis laknatullah benci , berdendam dan sangat kecewa..
Pada satu saat, Allah SWT menguji lagi ketabahan Nabi Ayub di mana baginda ditimpa ujian dengan kematian anak-anaknya yang soleh, yang selama ini menyokong perjuangan baginda. Anak Nabi ayub a.s kesemuanya ditaqdirkan mati di dalam sebuah gempa bumi yang dahsyat.
Iblis datang lagi mengambil kesempatan terus menerus menghasut Nabi Ayub a.s ,
"Wahai Ayub , apa yang ada pada mu ! harta benda mu telah pun hilang , anak-anak kamu semua nya telah diambil kembali oleh Allah. Apa yang ada pada kamu?"
Lalu Nabi Ayub a.s menjawab dengan penuh rendah hati,
"Anak-anak itu adalah milik Allah. Dia yang menghidup kan dan Dia jua yang mematikan. Segala puji bagi Allah."
Nabi Ayub tidak putus asa kepada Allah walau pun telah kehilangan segala-galanya, tapi beliau redha selagi tidak kehilangan cinta Allah. Inilah sifat dan ciri-ciri orang yang beriman kepada Allah.
Tidak putus asa walau apa jua sekali pun , kerana mereka tahu ujian itu adalah satu didikan langsung daripada Tuhan. Allah mendidik kita melalui kesusahan, kesenangan, pujian mahu pun cercaan.
Seolah-olah Tuhan berpesan. .
"Belajar lah melalui ujian-Ku , nanti kamu akan mengenali diri-Ku."
Iblis tetap tidak putus asa lalu , dia berjumpa dengan isteri Nabi Ayub a.s yang setia kepada suami nya , mengurus dan menjaga diri Nabi Ayub. Tapi isterinya Rahmah telah terpedaya oleh iblis laknatullah.
Sebelum isterinya meninggal kan Nabi Ayub , dia mengadu keluhannya kepada suami nya Nabi Ayub a.s . .
" Wahai suami yang ku sayangi , sampai bila kah Tuhan mu akan mengazab mu! Dulu kita senang , kita dikellingi dengan anak-anak yang soleh , kita dikurniakan kesenangan harta benda , kita dipandang tinggi oleh masyarakat. Kenapa kau tidak mohon saja kepada Tuhan mu wahai suami ku , agar Tuhan membebaskan kita daripada kesusahan ini."
Lalu Nabi Ayub a.s memberi jawapan dengan pertanyaan.
"Wahai isteri yang ku sayangi , tadi kau sesali anak-anak yang telah pergi , dan kau lagi sesali harta yang telah habis dan juga menyesali penyakit yang menimpa suami kamu ini. Aku ingin bertanya , berapa lama tempohnya Allah memberikan kita sebuah kehidupan yang senang lenang dengan segala harta , kemewahan , anak-anak , dengan kesihatan?"
" 80 Tahun." jawab Rahmah singkat.
Nabi Ayub tanyakan lagi. " Wahai isteri , berapa lama kita menderita dan sengsara dimuka bumi Allah ini?"
"7 tahun." jawab Rahmah.
Lalu Nabi Ayub a.s menadah munajatnya kepada Allah s.w.t dengan rendah hati dalam pilu dan sedih.
"Wahai Allah. aku malu untuk memohon agar Engkau bebaskan aku daripada penderitaan dan kesusahan ini. Aku malu kerana nikmat yang telah Engkau berikan kepada kami selama 80 tahun , sama sekali tidak sebanding dengan kesusahan yang dialami 7 tahun ini."
"Wahai Allah. Sesungguhnya isteri ku telah dihasut syaitan."
"Wahai Allah , andai aku diberikan kesempatan kesembuhan oleh Allah. Pasti akan aku sebat isteri ku 100 kali sebatan sebagai hukuman.."
Dan untuk mu wahai isteri ku rahmah , aku tidak akan makan dan minum lagi apa-apa dari hasil tanganmu itu mulai pada saat ini ! Aku tidak akan meminta tolong lagi daripada kamu wahai isteriku.. Tinggal kan saja diri ku menerima ketentuan daripada Allah."
Allahu Akbar. Tinggal lah Nabi Ayub bersendirian. Sepi.
Al Quran menggambarkan munajat Nabi Ayub a.s merayu merintih pada Allah s.w.t..
" Wahai Tuhan , hamba telah ditimpa penyakit dan Engkau adalah yang paling penyayang daripada yang penyayang."
Sesungguhnya Allah tahu , Allah mendengar. Allah tidak biarkan ia sepi. Maka Allah mengabulkan rintihan Nabi Ayub a.s.
Allah suruh Nabi Ayub hentak kan kaki di tanah , lalu keluarlah air yang sejuk dingin lalu diminum , dimandikan sebagai penawar.
Dengan izin Allah SWT, Nabi Ayub a.s telah mendapatkan kesihatan kembali, bahkan Allah mengurniakan zuriat lagi ramai, berganda-ganda dari yang hilang dan Allah juga mengembali kan kemewahan kepada Nabi Ayub a.s.
Sebagai tanda rahmat dan kasih sayang Allah.
"Maka Kamipun memperkenankan seruannya itu, lalu Kami lenyapkan penyakit yang ada padanya dan Kami kembalikan keluarganya kepadanya, dan Kami lipat gandakan bilangan mereka, sebagai suatu rahmat dari sisi Kami dan untuk menjadi peringatan bagi semua yang menyembah Allah."
(Surah al-Anbiya' ayat 84)
Benar kasih sayang Allah itu wujud, cebisan kisah ini Allah ingin menilai kesabaran dan keteguhan iman dan cinta kita kepada Allah , jika kita benar-benar orang beriman dan bertaqwa kepada Allah.
"Wahai Allah , penghibur kepada orang yang keseorangan. Beri lah kami kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi segala kesulitan demi cinta-Mu yang agung."
Allahumma amin

15 comments:

 1. InsyaAllah..k.yanie,kuatkan semangat,tabahkan hati,berdoalah pada tuhan yang satu,disebalik doa mu,ku turut menadah bersama mu,kesenangan kamu,kesenangan kami,kekurangan kamu,kekurngan kami,kegembiraan kamu,kegembiraan kami,kesedihan kamu,kesedihan kami...kerana kita tetap bersaudara sesama islam...teruskan perjuangan,wlau pun kami tidak bersama,tapi,ingat lah,Allah ada bersama mu,perjuangan dijalan Allah,mmng susah,disebalik kesusahan itu pelbagai rahmat Dan nikmat yang Allah S.W.T akan beri pada kita,dugaan dan cabaran itu,sudah menjadi lumrah bagi kita utuk mencapai sesuatu matlamat.
  Kerana Allah tidak kurangkan walaupun sikit dari apa yang kita mintak,yang kita doa,malah Allah beri lebih dari apa yg kita mintak..insyaAllah,mudah2han kita sama2 dilindungi Allah dan diberkati Allah..amin

  ReplyDelete
 2. Terima kasih kak.. dengan juadah ilmu yang menginsafkan dari resipi pengalaman air tanganmu. Tangan yg memberi lebih mulia dari tangan yang menerima. Kau tabah, kak. ..aku malu denganmu.

  ReplyDelete
 3. Salam haryanie..

  terima kasih atas perkongsian yg baik ini.. Semoga terus tabah dan sabar untuk meneruskan kehidupan bersama permata hati..

  ReplyDelete
 4. terima kasih, sangat mencerahkan. semoga kita selalu menjadi orang yang bersyukur dan bersabar

  ReplyDelete
 5. Bila kita telah membaca dan meyakini:
  Kalimat awal tersebut, mengapakah kita masih meminta-minta pada Allah...

  ReplyDelete
 6. Bila kita telah membaca dan meyakini:
  Kalimat awal tersebut, mengapakah kita masih meminta-minta pada Allah...

  ReplyDelete
 7. Jika Kita Sudah memahami kalimat diatas, sesungguhnya bentuk doa Kita adalah bersyukur bukan meminta atau memohon.

  ReplyDelete
 8. Jika Kita Sudah memahami kalimat diatas, sesungguhnya bentuk doa Kita adalah bersyukur bukan meminta atau memohon.

  ReplyDelete
 9. Kuatkanlah tekat dan iman mu untuk selalu bersujud kepadanya dan janganlah engkau bersifat seyitan

  ReplyDelete
 10. 1 ayat ini insyallah merubah hidup mu,,, jangan cuman di baca tp di hayati makna kalimat semuanya untuk allah semata,,,

  ReplyDelete
 11. ❤️❤️❤️❤️

  ReplyDelete
 12. tq k.yanie . insan ini telah terpanggil utk singgah sejenakdi blog kak yanie. atas cerita2 yg telah dikupaskan ini. sedikit sebanyak memberikan saya keinsafan dan bersyukur kepada allah swt. semoga kak yanie sihat dan terhindar dari wabak covid-19. semoga allah angkat wabak covid-19 ini dari muka bumi, InshaAllah

  ReplyDelete
 13. Mohon d share.. baraqAllah

  ReplyDelete