12 December 2012

Hargailah....

Hargailah kehidupan dan bersyukurlah di atas segala nikmat dan rahmat dari Ilahi.Setiap detik yang di lalui terlalu bernilai dan berharga.

"Dan apabila Kami memberikan nikmat kepada manusia, ia berpaling dan menjauhkan diri; tetapi apabila ia ditimpa malapetaka, maka ia banyak berdoa." Surah al-Fushshilat: 51


Sifat manusia yang mudah lupa. Lalai dengan kehidupan dunia yang seketika. Apabila muhasabah diri kembali, hati yang rindu pada kesyahduan kasihNya...

Imam Ghazali ada berkata: “Carilah hatimu di tiga tempat. Carilah hatimu sewaktu bangun membaca Al-Quran. Jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak engkau temui, carilah hatimu ketika duduk tafakur mengingati mati. Jika engkau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru, kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati!” 

Hidup cuma dalam 2 nafas: Nafas Naik. Nafas Turun. Hargailah nafas yang naik kerana udara yang disedut adalah pemberian Allah secara percuma dan carilah keredhaanNya dalam menggunakannya. Bertaubatlah dalam nafas yang kedua kerana mungkin itu nafas yang terakhir keluar dari tubuh bersama nyawa dan roh untuk meninggalkan dunia yang fana ini. 


Hidup cuma ada 2 pilihan: Hidup dalam keredhaan Allah. Hidup dalam kemurkaan Allah. 
Hidup yang abadi cuma ada 2 tempat: Syurga atau neraka. 

Ingatlah..........Peluang kehidupan yang Allah masih berikan...

2 comments:

  1. semoga kita semua mendapat keberkatan, kebahagiaan hidup dunia akhirat..amiin

    ReplyDelete