21 May 2011

Anda Dengan Apa Yang Anda Miliki Lebih Bahagia Daripada Jutaan Wanita Lainnya...

Cukuplah bagi anda sepotong roti yang berisi daripada harus meminta kepada orang yang menutup pintunya dan yang dicap oleh banyak orang sebagai orang yang kikir.


Renungkanlah apa yang terjadi di alam semesta ini.Bukanlah di atas katil- katil putih rumah sakit terbaring beribu ribu orang yang menderita sakit bertahun tahun?Ada pula yang ditimpa kecelakaan sehingga membuatnya cacat seumur hidup.Bukankah di bilik jeriji jeriji sel penjara terdapat beribu ribu orang yang dikekang kebahagiaannya dan dirampas kesenangannnya?Bukankah di rumah sakit jiwa terdapat ramai orang yang kehilangan akal dan kesedaran sehingga berubah menjadi gila?

Bukankah di sana banyak orang kafir yang tinggal di pondok derita dan merasa kesulitan menemukan makanan walau hanya sekeping roti?Bukankah di sana ada wanita yang ditimpa musibah,di mana seluruh anak anaknya meninggal seketika dalam suatu kecelakaan ?Bukankah
di sana ada wanita yang hilang penglihatannya,pendengarannya,atau tangan dan kakinya yang dipotong,atau oarang yang hilang akalnya,atau yang menderita penyakit kronik,seperti kanser dan penyakit berat yang lainnya.

Sedang engkau di sini selamat,terlindung dalam keadaan baik,tenteram,aman dan damai.Oleh itu,bersyukurlah kepada Allah atas segala nikmatNya.Ingatlah pada mereka yang tidak bernasib baik seperti kita...Janganlah menghabiskan waktumu dalam perkara yang tidak diredhai Allah,seperti duduk berlama lama di depan televisyen,menonton berbagai siaran yang menyiarkan acara acara murahan,palsu,tidak berharga,khayalan yang mebuat hati penuh penyakit dan kesedihan,membuat jasad kita tidak melakukan pekerjaan wajib kita.

Sebaliknya,ambillah darinya perkara yang berguna lagi berfaedah seperti ceramah,pertemuan ilmiah,program kesihatan yang berguna,berbagai berita penting menyangkuti kemaslahatan individu muslim,baik lelaki mahupun perempuan,atau siaran lainnya yang berguna.Hindarilah oleh anda perkara perkara murahan yang disiarkan melaluinya dan kegila-gilaan yang dimunculkan,kerana sesungguhnya perkara tersebut bertentangan dengan etika,rasa malu dan norma agama.


2 comments:

  1. ada makna yang amat mendalam... kita patut sentiasa bersyukur diatas segala ujian Allah.. setiap kali ujian datang bertandang, itu maknanya kita mampu...

    teruslah tabah, kak..
    selamat berjuang,
    moga ALLAH redha ^^

    ReplyDelete